Eşti aici

Adevărul despre IPS Teodosie

Din start vreau să precizez că în acest articol nu voi comenta în niciun fel acuzaţiile recente care i-au fost aduse Înaltpreasfinţitului Teodosie de o instituţie a statului. Acuzaţia nu e vinovăţie.
Însă, în faţa avalanşei de mizerie, de calomnii ruşinoase şi de ură viscerală, care s-a revărsat pe internet împotriva sa, nu pot să mă spăl pe mâini, nici să pretind că totul e bine, căci toate aceste mizerii smintesc în mod absolut pe românii ortodocşi, şi aşa îndoielnici şi asediaţi din toate părţile de campanii împotriva clerului şi a Bisericii.
De asemenea am oroare şi resping din start şi definitiv orice limbaj encomiastic, verbiaj comunist de lemn sau osanale de lingău, orice „laudă conducătorului iubit”. Şi nimeni niciodată nu mi-a cerut sau mi-a sugerat să scriu articolul de faţă, afară numai de conştiinţa mea, siderată în faţa răutăţii acestei lumi.
Înaltpreasfinţitul Teodosie e un om care nu are fasoane sau nazuri. Vorbeşte cu toată lumea, zâmbeşte la toţi, răspunde la telefon tuturor, e totdeauna înconjurat de zeci de oameni, care aşteaptă o binecuvântare sau un sfat. La audienţă la cabinetul lui e buluc, stau mereu zeci de persoane total diferite: băbuţe cu boccea, călugări săraci cu mirosuri ciudate, preoţi, familii cu copii, credincioşi de toate vârstele. Pe nimeni nu respinge şi îi primeşte pe toţi. Îi vezi apoi ieşind, unii cu ochii în lacrimi: „Dumnezeu să vă binecuvinteze, preasfinte părinte”. Acest rând de oameni care vor să vorbească cu el sau să se spovedească la el nu se termină oricât ai aştepta. Vin alţii şi alţii, mereu. Bolnavi, bătrâni, ciudaţi ai sorţii, săraci cronici, toţi se îngrămădesc să-i ceară sfatul, rugăciunea şi ajutorul. Şi pentru toţi are timp.
Când mama mea a fost internată cu o tumoră pe creier cât un ou, cerul a căzut peste mine. Am îndrăznit şi am venit plângând la el, cu rugămintea să se roage pentru ea: „Părinte, trebuie operată pe creier deschis!”. L-am văzut pe înaltul ierarh lăcrimând: „Vai drăguţa de ea..., uite îţi promit că mă voi ruga cu toată fiinţa mea să fie bine la operaţie”. Şi ţinându-mă strâns de mână mi-a strecurat în buzunar o sumă de bani. „Lasă că ştiu eu, la operaţie câte cheltuieli sunt”. Am rămas siderat, fără cuvinte, în faţa unei asemenea iubiri arătate de un ierarh către oamenii din jurul lui. Şi mama şi-a revenit total, cu rugăciunile lui. Tot astfel sutele de oameni pe care i-a cunoscut, zecile de studenţi săraci pe care îi ajută material să-şi termine studiile, babele plângând care îl pomenesc toată viaţa.
Înaltpreasfinţitul Teodosie e total şi invariabil îndrăgostit de Liturghie. Slujeşte enorm, în fiecare zi e în mai multe locuri, dimineaţa la Liturghie, la amiază la altă parohie la sute de kilometri, seara la un Sfânt Maslu, călătoreşte enorm, iubeşte cu dor memoria profesorilor săi adormiţi şi merge în toate colţurile ţării la slujbele de pomenire a lor, e nelipsit la înmormântarea sutelor de preoţi din eparhie, vizitează zeci de mănăstiri pe săptămână. Hărnicia lui e proverbială: „alergi ca Înaltu` Teodosie” spun în şoaptă preoţii, închinându-se de energia pe care Duhul Sfânt i-o dă mereu, de a fi pretutindenea toate, şi de a mângâia mii de oameni oriunde se duce, cu zâmbetul, cu sfatul şi mai ales cu rugăciunea.
Slujeşte cu o acrivie şi cu o simţire unice. Lăcrimează la epicleză, la pogorârea Duhului Sfânt peste Daruri, cântă cu toţi, se roagă enorm, rosteşte după fiecare Liturghie „Molifltele Sfântului Vasile” pe care le ştie pe de rost, deşi sunt foarte lungi (ne mai mirăm că vicleanul diavol îl atacă din toate părţile), ştie toate rugăciunile din minte, nu sare nici o ectenie, nu numai pentru că are o memorie uriaşă, ci pentru că s-a rugat cu ele de mii şi mii de ori, până ce toate s-au impregnat în inima lui pentru totdeauna.
De asemenea Înaltul hirotoneşte mulţi preoţi, spre nemulţumirea celor deja hirotoniţi care se plâng de inflaţie de preoţi. Însă el mi-a spus în şoaptă: „preoţia e o jertfă şi o vocaţie de sfinţenie, nu un izvor de bani. Dacă unui tânăr îi sângerează inima de dor de preoţie şi a studiat 9 ani (seminar şi facultate) să devină preot, eu nu pot opri izvorul Sfântului Duh care îmi spune să-l hirotonesc”. Aşa că sunt foarte mulţi preoţi şi fiecare se descurcă cum poate. Un prieten de-al meu diacon repară termopane, alt preot transportă marfă într-o dubă, unul scrie la un ziar, altul traduce la un birou de acte. Însă mai important decât orice în cer şi pe pământ, slujesc Liturghia veacurilor în faţa lui Dumnezeu.
La ore la Facultatea de Teologie, Înaltul e o încântare pentru studenţi. Glumeşte cu toţi, zâmbeşte tuturor, citează din memorie din Sfintele Scripturi capitole întregi, e tobă de carte, nu se repetă niciodată, predă fascinant şi pasionat, studenţii uită de trecerea timpului la orele lui. Vorbeşte din Sfinţii Părinţi şi din Scriptură cu un firesc al metaforei unic. Discută cu studenţii, îi întreabă, răspunde, problematizează, pătrunde în simţirea tinerilor, îi emoţionează până la lacrimi cu o bucurie, fluenţă şi coerenţă greu de egalat. Face teologie în timp ce vorbeşte, descoperă prin Duhul sensuri noi şi fascinante ale textelor pe care le comentează.
Înaltul nostru iubeşte muzica adevărată. Are grijă şi povăţuieşte în fiecare clipă Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului. Ascultă fiecare repetiţie, merge cu corul la cele mai multe concerte ale lor, repetă cu ei, corectează, nuanţează, cumpăneşte, dirijează, căci are studii academice şi doctorat în muzicologie. Şi rezultatele nu se lasă aşteptate. Corala Armonia are, pe lângă sute de premii şi distincţii, două Medalii de Aur la Olimpiada Corală Mondială, un concurs unde mii de coruri aplică, unde doar câteva zeci se califică în finală din sute de ţări, unele cu o cultură muzicală remarcabilă. E unicat în Guinness Book, faptul că acelaşi grup coral a surclasat sute de coruri şi a luat de două ori Medalia de Aur. Cei mai buni de pe planetă.
Înaltul, în 15 de ani de arhierie la Tomis, a zidit de la iarbă verde 30 de schituri şi mănăstiri, pe terenuri virane, în locuri unde sute de ani credinţa a lipsit cu desăvârşire. Unele dintre ele sunt atât de sărace încât aproape nimeni nu vine cu un pomelnic, o lumânare sau un kil de făină. De toate are grijă, trimite alimente, bani, lumânări, ajută pe călugării pierduţi prin stepă, se îngrijeşte de tot, încurajează pe mulţi, lăcrimează împreună cu ei, slujeşte Liturghii de noapte, ascultă suflarea viforului şi alină durerile.
La hramuri, unde toată lumea după Liturghie se desfată cu bunătăţi, Înaltul vorbeşte cu toţi, ba decojeşte un măr pe care îl mănâncă în jumătate de oră, ba un pahar cu apă. Toţi sunt cu gurile pline de mâncăruri alese, el e pretutindeni, încurajează pe toţi şi mănâncă cel mai puţin. Are o disciplină a rugăciunii foarte strictă, îşi face canonul de călugăr cu sfinţenie şi credincioşie şi ... credeţi-mă, nu poţi şti pe de rost sute de rugăciuni dacă nu te-ai rugat cu ele de mii de ori. Chilia lui e de o simplitate care te năuceşte, doar icoane, veşminte, şi multe multe cărţi, pe care le-a citit cu nesaţ.
Înaltul nostru are (uneori prea multă) încredere în oameni. Iartă pe cei care au greşit, plânge împreună cu cei ce se pocăiesc, priveşte dincolo de privire, acordă a doua şansă oricui, îi crede pe cei ce promit că nu vor mai greşi. Cu toţi vorbeşte ca şi cu fraţii lui, fără fasoane arhiereşti, fără distanţă elitistă, fără dispreţ princiar pentru cei mici. Dă mâna cu toţi, binecuvintează copiii, îmbrăţişează o babă de nouăzeci de ani care tremură aşteptându-l, nu refuză să facă poze cu credincioşii, simte firesc inima tuturor şi a fiecăruia.
A fost acuzat de nişte idioţi satanişti din presă că a purtat o mantie scumpă, roşie, imperială. Asta e tradiţia necontenită a Bisericii ortodoxe de 1500 de ani, şi acea mantie roşie semnifică mantia însângerată a Mântuitorului dinaintea morţii pentru noi. Arhiereul este icoana lui Hristos cel răstignit şi înviat, iar veşmintele lui simbolizează smerenia slavei lui Hristos, lumina care îmbracă universul prin Pătimirea Dumnezeului Om.
Şi nici măcar nu e scumpă, căci materialul ăla costă câteva sute de lei noi.
De aceea, toţi cei care îl hulesc sau îl jignesc, fără să cunoască inima lui, îşi rostesc singuri blestem cumplit asupra lor. Un om care ajută sute de oameni, studenţi, călugări, preoţi, nu poate fi niciodată acuzat că e iubitor de bani. Un om care slujeşte Liturghia în fiecare zi nu poate fi acuzat că e obsedat de bogăţii sau de plăceri. Dacă cineva crede că-i puţin, să încerce să înveţe Psaltirea pe de rost, să vadă că e imposibil dacă nu te-ai rugat cu ea cel puţin zece ani.
Aceasta este mărturia mea. Şi la judecată, acolo unde va plânge toată făptura cea de sub cer, nu voi putea fi acuzat că am ascuns adevărul despre acest ierarh şi om al lui Dumnezeu.

Comentarii

Mă bucur că ați avut curajul să împărtăşiți cu noi aceste gânduri. Păcat că mulți tac. Cert este că în ziua de astăzi cei mai mulți cad pradă manipulărilor din presă.

Ce bucurie, acest articol! Acesta este, cu adevărat, bunul nostru Ierarh, așa l-am cunoscut și eu, pe când era în București și ajuta cu atâta drag studenții sau pe cei care vroiau să ajungă studenți, la teologie, cazul fratelui meu. O persoană deosebită iar faptul că acum este atât de urât atacat, îmi întărește convingerea că este tare iubit de Domnul. Să ne rugăm pentru dânsul și, mai ales, pentru cei care nu știu ce fac, aruncând cu noroi și ducând în eroare pe mulți.

asa este ,,,,,cine nu vede adevarul ,,,,se inseala ,multi cred in ceea ce se da la televizor,in comentariile rautacioase ale unor oameni si atat. dar doar atat pot vedea. unii vor da raspuns pentru orice cuvant rau.

Cand vom intelege ca televiziunea si presa distrug suflete ,oameni si chiar familii intregi?Cand vom intelege ca fac abuzuri intrand in vietile oamenilor si manipuleaza dupa bunul lor plac,ruinand fara nicio remuscare pe cel cazut la pamant?Oare pana unde va merege aceasta "japca denigratoare si calomniatoare ce se numeste televiziune?Oameni buni,asta vreti,astazi suntem noi victime si priviti si vb despre noi,maine veti fi voi!ATENTIE!

VA MULTUMESC PENTRU TOT.

Doamne ajuta, Dumnezeu sa va lumineze calea și drumul și întotdeauna cei vinovați vor plăti ptr josnica de care au dat dovada, Nu vreau sa fiu în pielea d.stra dar noi va iubim. Dumnezeu vede și îi va pedepsi pe toți.

Foarte frumos spus. Am avut plăcerea să îl întâlnesc de careva ori în viață, si pot susține ce ați spus. Sta mereu de vorbă cu oamenii, ii îmbărbătează si sunt convinsă că se si roaga pt ei. Este de o blândețe rară, si are un har incredibil. Nu a fost predica de-a lui la care sa particip si la care sa nu lăcrimez, căci m-au emoționat foarte mult cuvintele sale. Îmi pare foarte rău ca trece prin aceasta situație, sper sa ii dea Dumnezeu putere să treacă de aceste ispite. Pt credincioșii care l-au cunoscut...ii îndemn să se roage pe el. Iar pt cei care nu l-au cunoscut si il judeca...ii îndemn să arunce prima piatră doar dacă sunt fara de păcat. Căci nu există nimeni fără de păcat, si nu ar trebui să începem noi să judecăm. Dumnezeu sa ne aibă în grijă pe toți !

Apreciez discernământul celor care se străduiesc să nu se lase amăgiţi prea uşor de "tot ce zboară" ON AIR. De asemenea aplecarea asupra cuvintelor Evangheliei: "cel fără de păcat să arunce primul cu piatra!". Se mai potriveşte şi îndemnul de a vedea "bârna" din proprii ochi, iar "paiul" din cei ai aproapelui să-l lăsăm în grija lui.

Atac la adevărații oameni!
cred cu tărie într'un război împotriva OMULUI. Din ce în ce mai puțini oameni și pe aceștia trebuie să îi discretiteze!
Cine? Niște parveniți, slugi proaste,desfrânati cu/la minte (asta sunt sigur, despre trup nu mă preocup).
Românul spune 《lupul moralist》.
Din nefericire pământul bunicilor noștri e confiscat. Dracul are slugi credincioase care își spun a fi cântare ale dreptății.
Singura scuză le-ar fi doar neputința, dar nimic tăinuit nu rămâne ascuns și OAMENII botezați asemenea celor atacați au murit o dată la Botez și sunt încredințați că nu mai mor. Datoria au dat'o lumii acesteia.
Hristos a Înviat și a călcat cu moarte, moartea. Ce a rămas diavolului și slugilor lui 《dreptatea lumii și răzbunarea》.
Vai,vouă, fariseilor fățarnici!
"ȘI DACĂ MURIM, ȘI DACĂ TRĂIM AI DOMNULUI SUNTEM"

Duminica trecuta am avut ocazia sa cunosc un MARE PREOT.Eu nu ma prea uit la TV deci chiar nu stiam nimic despre Sfintia Sa.Si incepe sa imi vb.despre Inaltpreasfintitul Snagoveanu.Il stiam si eu,sigur nu f.bine,dar aveam o impresie formata.Imi spune ca este un OM extraordinar de bun si cumsecade,f.popular si sensibil la nevoile celor din jur.
Nu mi-a venit sa cred ca un preot care a avut si are de patimit poate vb.asa de "un mai mare al bisericii",altul avea sa il denigreze cat mai mult,dar nu, domnia sa - un om deosebit -are numai cuvinte de lauda si cand aud luni ca ......nu,nici nu vreau sa ma gandesc.A inceput PRIGOANA,asa cum a spus parintele Arsenie Boca si este abia inceputul.O Doamne ai grija de noi.

Fie ca aceasta marturie sa lumineze mintile tuturor celor ce au incercat si incearca sa aduca o pata Bisericii Crestin - Ortodoxe, sa se caiasca pentru a gasi linistea sufleteasca! Mie personal imi pare foarte rau ca se vorbeste cu asa mare usurinta despre un ierarh, Dumnezeu sa ne ierte si sa ne intelepteasca pe toti!!

Cu riscul de a ”rosti singur blestem cumplit asupra mea”, observând cunoașterea fidelă a persoanei și personalității, despre care, sincer să fiu, am o impresie bună, tocmai din unele considerente prezentate pe blogul dvs., persoană pentru care au mărturisit, asemenea dvs., oameni în care eu am încredere, la fel cum am încredere și în ceea ce spuneți dumneavoastră, vă rog să-mi spuneți și care este numărul doctoranzilor activi ai profesorului universitar Î. P. S. Teodosie. Nu e nimic tendențios aici, doar vreau o informație obiectivă. Mulțumesc!

E o informație la îndemâna oricărei persoane care accesează site-ul Universității Ovidius.

Adevarat,asa este IPS Teodosie asa il cunosc si eu,un om cu un caracter deosebit,un om care niciodata nu recunoaste ca este obosit desi pare vizibil si care isi face timp pentru noi.Tin sa lamuresc ca sunt episcopi care nu te primesc nici la usa,nu se pune problema unui dialog cu dansii.Dar noua nu ne place sa ne apreciem valorile noi ne-am obisnuit sa aruncam cu noroi in ele.Putere IPS Teodosie stiu sigur ca o sa depasiti aceste momente grele pentru ca Dumnezeu va iubeste.

Un călugăr nu tre să doarmă in palate,nu tre să aive bogății materiale,el tebuie să doarmă intr-o chilie simplă și doar bogăția sufletească să-l insoțească.

multumesc mult pentru comentariu,m-a impresionat.Inaltpresfintitul Teodosie si-a luat in serios preotia,slujirea lui Hristos.sigur ca acestea sunt cauzele pentru care are atatea ispite!sa ne rugam pentru Inaltpresfintia Sa.Domnul Sa-l aiba in paza Sa.”in lume necazuri veti avea,dar,indrazniti!Eu am cucerit lumea”Doamne ajuta.

Eu am Încredere în Bunul Dumnezeu ca o sa se rezolve toate !!! Este un Episcop cu mult Har și Duh Sfânt și este Prigonit Precum Marii Sfinți !!! Maica Domnului împreună cu Domnul Isus Hristos va face Lumină și toate se vor rezolva!!! AMIN AMIN AMIN !!! Sfânta Treime să îl Ajute!!!

Eu am Încredere în Bunul Dumnezeu ca o sa se rezolve toate !!! Este un Episcop cu mult Har și Duh Sfânt și este Prigonit Precum Marii Sfinți !!! Maica Domnului împreună cu Domnul Isus Hristos va face Lumină și toate se vor rezolva!!! AMIN AMIN AMIN !!! Sfânta Treime să îl Ajute!!!

Amin,Amin,Amin

Cunosc si eu cateva cazuri iar unul dintre ele sunt eu. Am ajuns la Arhiepiscopie si vroiam sa vorbesc cu cineva de la administratie, intamplator a trecut IPS-ul nici nu stiam cine este in momentul acela . Am fost intrebat pe cine caut, de unde sunt etc.iar spre surprinderea mea am fost invitat sa stau la masa cu el si cativa diaconi, iar sa fie mirarea si uimirea mai mare am fost cazat si la un imobil ce apartinea Arhiepiscopiei fara sa platesc nimic. Cine ar mai face asa ceva in ziua de astazi? Ferice de el. Iar referitor la mantie si vesminte sa citim cum se imbraca Sf.Vasile cel Mare la Biserica si cum era in rest. Si ce rugaciuni avem mostenire de la el

deci mai poti comite si mici nereguli, nu?

Cine poarta in sine soarele si viata,nu va cauta lumina in alta parte...

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie Petrescu(Snagoveanul era titulatura de Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor) plătește pentru noi! Vi s-a părut vreo clipă că este cutremurat de ce i se întâmplă? A reacționat public împotriva delatorilor Înaltpreasfinției sale? Sunt delațiuni din partea unor „trimiși„ în parohii, a se citi Preoți, care nu s-au preoțit singuri, ci Chiriarhul locului l-a ales să meargă în parohia „x„ ,să facă misiune, nu să devină proprietar pe ce a găsit acolo sau pe ce au construit acolo! Cucernicii care au comis delațiunea s-au desprins de comuniunea harică cu Arhiereul care i-a hirotonit și deci, de Hristos care l-a pus Arhiereu . Îmi este greu să mă exprim, sunt un „trimis„ în teritoriu, în parohia lui Dumnezeu, nu a mea, de aceea îmi este greu să vorbesc acuzator despre un Frate slujitor. Are cine judeca! Am auzit despre unii Frați care au declarat că nu vor mai pomeni în slujbe pe Arhiereul lor, undeva prin țară. Spun doar atât: mlădița nu aduce roadă decât dacă este în trunchi! Dacă te tai sau rupi singur de trunchi nu mai ai harul lucrător! Poți să faci și minuni, dar judecata ta este făcută. Minunile nu sunt ale Slujitorului, pentru că nu le face cu harul său, ci cu harul primit de la Dumnezeu prin Ierarhul tău! Constați că Ierarhul tău (sau presupui că) greșește, ori îi spui ce te tulbură în activitatea sau atitudinea lui, ori pleci! Te adresezi instanțelor bisericești superioare, iar dacă nu ai încredere nici în ele, ce mai cauți ierarhia bisericească? Biserica lui Hristos nu este nici a Ierarhilor, nici a slujitorilor, nici a credincioșilor în mod separat, ci împreună, toți suntem Biserica lui Hristos. Drepți sau nedrepți, buni sau răi, păcătoși sau sfinți! Dar, să ajungi, tu, slujitor al altarului, supus fiu duhovnicesc al Ierarhului tău, să-l acuzi în fața instanțelor omenești, laice și mirenești,... mie mi se pare(am și eu dreptul să mi se pară, nu?) că este , de fapt, o vânătoare de Ierarhi, de Preoți, de credincioși ortodocși pusă la cale de ceva vreme! „Bate-vei Păstorul și se risipi turma!” Este mult de vorbit despre această situație inedită în România Ortodoxă, dar ce folos duhovnicesc ar ieși din asta, când mulți se bucură de spectacolul sumbru ce ni se flutură pe la nas. E vinovat ÎPS Teodosie sau nu de ceva, nu știu! Eu știu păcatele mele și mă rog de iertare! Hristos Domnul a venit să mă ierte pentru că știe că sunt slab și păcătos, și tu frate cititorule la fel! Statule Român, ai pășit pe calea cea greșită! Ai pus început prigoanei ortodoxiei! ÎPS Teodosie știe și înțelege asta, de aceea nu se tulbură, știe ce vrea Satan și slugile lui! Dar, vai de noi slugile lui Hristos care ne „ucidem„ Ierarhii! Iertare pentru ceea ce nu vă place, sau nu sunteți de acord, dar Biserica trebuie ajutată să fie așa cum o dorim, nu „faultată„ permanent și apoi să-i cerem să „joace„ cum am vrea!

Da, confirm cu toată tăria, așa este, exact cum s-a relatat de către autor. Desi sunt jurist de profesie, la sfaturile preasfinției sale, am făcut si o teologie iar in momentul de fata, fac si un doctorat in teologie. Preasfinția sa m-a învățat ce este smerenia, cu lacrimi in ochi scriu aceste rânduri, Bunul Dumnezeu îmi este martor. Ca si "penalist" in profesia de jurist pe care o practic, cat si ca teolog, sunt ferm convins ca si aceasta încercare o va trece cu brio, Dumnezeu prin dragostea Sa, nu-l poate parasi... Doamne ajută !

Sunt preot, am fost in jurisdictia IPS Teodosie, acum apartin altei eparhii. Am citit cu atentie articolul si am de adaugat doar atat : nu multa lume face diferenta intre perisabil si etern, de aceea pare neverosimil ceea ce a reusit sa faca IPS Teodosie. Sunt multe lucruri care vor dainui peste veacuri si pentru care si-a asumat raspunderea in lumea de acum, care, neintelegand mesajul, il judeca. Treceti in revista toate ctitoriile IPS Sale si o sa intelegeti de ce nu ii pasa de criticile de acum. E impasibil ca un haiduc pentru credinta, daca intelegeti ce vreau sa spun...

Buna dragii mei. Sunt un om simplu de tot. Pe cand eram Ghid in Bucuresti am fost cu credinciosii in Moldpva pe la Manastiri. Am vizitat si ctitoria lui. Ce s avedem noi acolo? L-am cunoscut pe IPS Teodosie. Ne-a poftit inauntru. am luat masa. Ce a mancat dansul am mancat si noi. Ce am ramas profund impresionant la dansul? La ora 6 dimineata fix era in biserica sa ne tina o prelegere apoi ne-a binecuvantat si a plecat. O alta patanie? Stiind ca-i vine un grup de studenti la Arhiepiscopie, ne-a pus masa in biroul sfintiei sale. Iata ca acest om are un mare dar de la Dumnezeu. Cine sa mai manance in biroul sau? Noi saracii.

Cuvintele dvs., nerostite, sunt pe buzele tuturor celor care îl cunoastem de ani de zile. Așa gandim cu toții, cei care am avut șansa să-i fim în preajma, de mult timp, ca și fii duhovnicești ai lui. Un intelectual de elita,cu o eleganta si o noblețe rar întâlnite și în același timp un trăitor al spiritualității ortodoxe. Un om care , cu prezenta și cu vorba aduce lumina în locul în care se afla: fie locaș de cult, sala de conferințe sau aula universi tara. Când ne indeamna, după rânduielile bisericii: "postiti" , este primul care tine postul cel mai aspru , de multe ori ajunand intreaga zi; când ne sfătuiește: "iertati" , el insuși iartă și uita tot răul îndreptat asupra lui de ceilalți. Cu un program zilnic covârșitor, dormind deseori în mașină, pe drum către locurile in care e chemat, e mereu zâmbitor , atent și deschis spunandu-ne : "eu nu îmi permit sa fiu obosit"...
Imaginea pe care o creaza articolele denigratoare care au invadat presa în ultimele zile este contrara realitățiI, însă ușor de crezut, dîn nefericire, de catre cei ce nu-l cunosc. E ușor de observat, însă, ca aceste atacuri îndreptate către el se succed periodic, când au loc în tara mari schimbări de ordin politic.
Ne vom ruga , la rândul nostru, din ca Dumnezeu, cu marea Sa iubire de oameni, sa pogoare lumina Sa in negura acestor zile intunecate...

Este vremea marturisirii, cea a tacerii este pentru altii! Am nadejde ca pentru gandurile frumoase si bune ale pastoritilor sai, Dumnezeu se va milostivi si va randui ce este mai bun pentru IPS sa. A fost si inca mai este (sunt convinsa) vremea cand s-a rugat pentru noi... ACUM este vremea sa ne rugam si noi pentru IPS sa.
Dumnezeu sa ne ajute!

Inalt Preasfintitul se va mantui prin incercarile primite
si in timp se vor rezolva toate,asa cum s-a rezolvat si cu cazul Tanacul.partea cea mai grea e ca nu se ia atitudine de aparare de sus.Dumnezeu sa judece ce fiecare,nu e judecata mea,dar Mare ,Mare Pacat!

Sunt ardeleaca, nu-l cunosc pe Inalpreasfintitul Teodosie decat de la tv si internet. Dar mi-e destul ca sa-mi dau seama de forta sa de atractie pentru sufletele adevaratilor crestini. E o adevarata placere sa-l asculti! Te cucereste prin dulceata vorbei, atitudine, blandete, sinceritate. Dar, cand intr-o zi de vara, sunt aproape 2 ani de atunci, l-am vazut la tv. pe acest Inalt Ierarh insotind pana pe malul Marii Negre, un bolnav in scaun cu rotile, pentru a-i indeplini una din cele mai mari dorinte, de-a vedea cu ochii lui marea, mi-au lacrimat nu numai ochii ci si sufletul. Da, Inaltul Teodosie (Doamne, sper ca nu l-am confundat!), era langa caruciorul bolnavului imobilizat, admirau marea impreuna si se bucurau de aceasta minune-miracol pentru bietul bolnav. Un gest, doar un gest al Ierarhului, ce confirma inca o data, alesele-i calitati, nu numai de arhipastor, dar si de om.

Intregul articol este adevarat. Subscriu la tot si as putea sa adaug multe intamplari dar ma voi rezuma la una dintre ele, la care deasemeni am fost martora.
In urma cu 11 ani ma aflam in Arhiepiscopie. IPS Teodosie conducea pe cineva la iesire si ii spunea ca urmeaza sa plece la o manastire in judet. La un moment dat, a intrat un om imbracat saracacios. S-a dus catre Sfintia Sa si i-a spus: ,,Parinte, dati-mi si mie un ban, ca n-am ce manca si mi-e foame." IPS Teodosie l-a privit blajin si a rugat un parinte ce trecea pe acolo sa il duca sus la maici sa ii dea de mancare, sa ii puna si ceva la pachet si sa ii dea si niste bani. Cand a auzit sarmanul acela ca va fi miluit, l-a intrebat: ,,Parinte, dar niste pantofi nu aveti?, ca n-am cu ce ma incalta si e ger tare afara."
Parintele Teodosie l-a oprit pe monahul pe care il rugase sa il conduca pe sarman la bucataria Arhiepiscopiei si i-a spus cu blandete:
,,Du-te te rog si adu cutia aceea cu pantofi care se afla in sala mare. Mai devreme a adus-o cineva drept multumire ca m-am rugat pentru ai lui si desi i-am spus ca nu trebuia sa faca asta si mai ales ca ii am pe astia din picioare si nu imi mai trebuie alta pereche, a insistat si i-a lasat acolo. Sa-i dam lui daca ii vin, ca oricum vroiam sa rog pe cineva sa-i dea cuiva care are trebuinta. Uite, vezi pentru cine erau de fapt?" Sarmanul acela s-a aplecat sa-i sarute mana, iar Parintele Teodosie l-a binecuvantat si i-a zis: ,,Nu mie, lui Dumnezeu sa-i multumesti si sa-i porti sanatos. O sa-ti aduca pantofii si sa mergi sus sa maninci, da?, sa nu pleci nemancat! Vezi ca o sa-ti dea ceva si pentru acasa."
Cand s-a intors cu pantofii, sarmanul s-a repezit sa ii probeze si desi ii erau mari, a multumit cu lacrimi in ochi si s-a si incaltat cu ei. Apoi, a zis: ,,N-aveti si o crema de pantofi ca sa-i ingrijesc?"
IPS Teodosie i-a raspuns cu o blandete de nedescris: ,,Vrei si crema? Cautam si crema desi noi nu prea avem crema de pantofi pe aici, dar mergi mai intai si mananca si cand cobori, vei gasi si crema aici. Are ceva daca e inceputa? Ca parca stiu ca am vazut una pe sus, pe undeva." ,,N-are nimic, Parinte, a zis acela, numai sa fie, ca e pacat de ei, ce frumosi sunt". Si l-a urmat pe monahul acela. Vreau sa stiti ca pantofii erau cu adevarat frumosi si de foarte buna calitate, dar Inaltul Teodosie i-a oferit cu multa dragoste fara sa stea pe ganduri.
L-a binecuvantat si pe el si pe noi, i-a spus monahului ca parca isi aduce aminte ca era un tub pe undeva, sa-l duca pe acela la masa si apoi sa o caute si sa i-o dea.
Intre timp, a venit un alt parinte si i-a spus ca trebuie sa plece. Si asa a plecat, parca plutind.
Am ramas pe ganduri, trecandu-mi prin minte apoftegme din Pateric, intamplari din scrierile Sfintilor Parinti cu care se asemana aceasta intamplare si mult timp dupa aceea m-a urmarit blandetea si zambetul cald, patern,cu care ne-a mangaiat sufletele celor prezenti.
In fata lui Dumnezeu marturisesc ca spun adevarul si dau Slava lui Dumnezeu ca avem un asfel de Ierarh. Pentru fapte ca acestea si pentru multa Sa rugaciune jertfelnica il prigoneste vrajmasul prin cei care il denigreaza si nu e prima data cand incearca sa il rapuna.
Toti cei ce avem duhovnic stim ce mare pacat este si cat de urat este in fata lui Dumnezeu ca Ierarhul locului sa fie prigonit. Ma rog lui Dumnezeu sa il ajute, sa il apere pe IPS Teodosie si sa ii dea puterea de a trece si peste aceste momente. Doamne, apara si pazeste pe Parintele Nostru Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului! Amin!

eu stiu sigur ca ajuta multe persoane sa isi termine studiile si sa isi gaseasca un rost in viata.nu o fi perfect dumnealui,insa face foarte mult bine, spre deosebire de multi altii care isi bat joc de poporul asta.

Vazand stirea si eu am avut indoieli via a vis de Inaltpreasfintilul Teodosie. Imi pare foarte rau !!

da, si isus a avut sangele rosu batut cu diamante!!

Dumnezeu sa trimita Duhul Sfant peste noi toti , sa alunge tot raul, sa lumineze si sa binecuvinteze sufletele prigonite!

Dumnezeu sa ne apere tara si duhovnicii

Din comentariul dvs. citez: Înaltpreasfinţitul Teodosie e un om care nu are fasoane sau nazuri. Si as adauga eu un mare om care sustine cultura si pe toti nevoiasii care vor sa faca ceva constructiv in viata dar, nu au putere financiara ! Pentru Biserica este preotul adevarat, cum au fost odata preotii, preotii ierarhi, din vechea generatie, care incet incet incepsa se stinga din viata aceasta, si vin noile generatii care vin cu secolul vitezei si nu mai au timp de oamenii napastuiti !

Dumnezeu e sus si vede nedreptatea. Asteptam ca adevarul sa iasa la lumina.
Doamne ajuta-ne !

Asa este a facut si face mult bine ,dar din sutele de mii de persoane care au fost ajutate nu vor veni sa declare binele ,ci acel mic segment de 10 persoane care nu au putut fi rezolvate din motive subiective incearca sa-i fac rau .Speram ca Bunul Dumnezeu sa-l fereasca si de aceasta data . Doamne ajuta .

Stiu de la mama mea si asta vine din bunici
Cine nu iubeste sfatul duhovnicului ,este cu pacate nestiute , tinute ascuns care ingreuneaza mult.Sa te feresti de asemenea oameni cu multa negura in suflet...Pe cine supara ce a facut un astfel de duhovnic si slujitor?
Pe cel cu pacate multe!
Arunci bumerangul, platesc 7 neamuri !

Ma uit la tv pe internet si nu imi vine sa cred ca in anul 2016 intr-o tara crestina fratii nostri nu fac nimic decat sa il acuze pe un om pe care nici nu il cunosc, pe un om care nu lasa sa treaca nici o zi de la Dumnezeu sa nu faca o fapta buna, IPS TEODOSIE in viziunea mea este ingerul meu pazitor care m-a indrumat m-a sprijinit din frageda copilarie si m-a incurajat si mi-a aratat calea adevarata a credintei. Nu exista om sa fi ajuns la IPS TEODOSIE si sa nu gasesca ajutor sau o vorba buna Omul asta nu face decat sa il slujesca cu adevarat pe Dumnezeu si sa ajute oamenii care ii cer ajutorul. Nu exista acatist sau SF. Liturghie sa nu il pomenesc pe IPS Teodosie, ii voi fi vesnic alaturi si recunoscator. Datorita Inalt prea sfiintei sale am termiant studiile si am ajuns sa il cunosc pe Dumnezeu. Am vazut cand IPS Teodosie a luat oamenii de pe strada si i-a pus la masa, i-a dus la medic si isi face cu demnitate si responsabilitate menirea de Ierarh . Il rog pe Bunul Dumnezeu sa ii dea putere IPS TEODOSIE sa treaca cu bine peste atacurile furibunde la care este supus.

Am mâncat din mâinile acestui OM, la cursuri, când IPS ne preda 10-12 ore, fără să oboseasca. Niciodată nu se așeza pe scaun la catedra, iar cursurile se terminau după ce tot studentul înțelegea materia predata. În pauze, tot IPS ne aducea cate un sandwich. Noi ne odihneam 30-40 de min. iar dansul alerga să mai facă o slujbă, la un azil, să binecuvânteze o casa etc.
După cursuri alergam cu toții precum ,puii la closca" să luam binecuvântare. Cu toate că eram mulți studenți, ne știa pe toți după nume, știa problemele fiecăruia.
De la facultate plecam plini de Duh și fericiți, acasă s-au la camine, să ne odihnim, dansul..pleca să mai facă o slujbă...
Când un student nu se comporta cuviincios sau un preot uita reverenda acasa îl certa cu blândețe, amintindu-i ca are un alt statut si trebuie sa fie un exemplu pentru altii. Pentru îndreptare, se oferea să-l ajute, să-i cumpere haine sau să-i rezolve problemele, parca împărțea canonul cu tine.
Sunt multe de spus despre IPS Teodosie, deranjează poate, căci este păstorul, doctorul, tuturor celor respinși de societate. Este prietenul săracilor si al bogaților, este pescarul ce nu arunca din năvod pestele cel mic.

sunt comentarii injurioase sau obscene pe care nu le public, să le publice pe site-ul lor urâtorii de Hristos.
de asemenea sunt comentarii juste dar care aruncă acuzaţii (poate reale) asupra altora.
nu aceasta a fost intenţia mea, de a face anchetă, ci de arăta valenţele spirituale ale acestui om.
asa că iertaţi-mă dar nu public comentarii acuzatoare la cineva.

Nu stie nimeni ce este in sufletul celuilalt, de aceea nu trebuie sa etichetezi pe cineva in vreun fel. Poate sub ploaia de calomnii si verdicte se afla un suflet smerit si curat.

Blestemele sunt interzise para-mi-se la crestini ortodoxi. Pastrati-va credinta insa haideti sa incepem sa platim si noi niste taxe.Romania este un stat laic, dragi barbosi. Ca este predominant populata de crestini ortodoxi este complet irelevant. Sunteti un cult cu putere in stat, vindeti sate si orase intregi partidelor politice cand vine vorba de "vot", si nici macar nu aveti demnitatea sa respectati cuvintele rostite. In 50 ani poate ajungem si noi sa fim un stat in care basmele raman doar pentru copii.

precizări

1. n-am blestemat pe absolut nimeni
2. fiecare parohie din tara asta plăteşte taxe şi impozite imense. Noi la o parohie cu 4 preoţi plătim 77 de milioane lunar, care nu se strâng nici în trei luni din leuţul babei. şi atunci de unde? din salariile pe care nu le luăm. tu te duci la un ghişeu şi îţi iei salariul, eu trebuie să mi-l fac, după ce plătesc taxe şi impozite imense.
3. basmele de care vorbeşti se numesc religie şi sunt adevăr pentru 98% din oamenii de pe acest pământ, aşa că sunteţi o minoritate agresivă şi oarbă.
4. faptul că unii preoţi fac campanie, ruşine lor, majoritatea imensă nu face.

Mi.au dat lacrimile cand am citit acest articol despre Omul cu suflet mare,Inaltpreasfintia Sa Teodosie.Si am spus da,da,de multe ori da!!Este adevarat tot ce s.a scris .Subscriu la toate aspectele relatate despre InaltPreasfintia Sa.Mi.a fost coordonator al lucrarii de obtinere a gradului didactic I in invatamant.A venit la o scoala din mediul rural.Marturisesc ca toti colegii mei au crezut ca nu va participa personal si ca va delega pe cineva .A venit si s.a comportat ca un Om trimis de Dumnezeu pe pamant.I.a impresionat atat pe copii ,cat si pe colegii mei.A vorbit cu copiii,i.a binecuvantat cu blandetea caracteristica,ne.a imbratisat pe toti cu multa caldura.Pentru ca l.am cunoscut,pot sa afirm ca nu.i trebuie nimic din ce are si tot ce are da mai departe pentru a.si ajuta aproapele.Mi.e tare drag acest Om cu suflet mare!Dumnezeu sa.i dea putere sa treaca peste toate incercarile vietii!!

Cand vom intelege ca televiziunea si presa distrug suflete ,oameni si chiar familii intregi?Cand vom intelege ca fac abuzuri intrand in vietile oamenilor si manipuleaza dupa bunul lor plac,ruinand fara nicio remuscare pe cel cazut la pamant?Oare pana unde va merege aceasta "japca denigratoare si calomniatoare ce se numeste televiziune?Oameni buni,asta vreti,astazi suntem noi victime si priviti si vb despre noi,maine veti fi voi!ATENTIE!

Ierarhul este un monah care trăiește în lume și se izbește în fiece moment de talazurile acestei lumi, uneori înverșunată, alteori lingușitoare. Dar ceea ce ar trebui să ne dea de gândit este că el se roagă permanent, este în continuă comuniune cu Dumnezeu, pentru această lume, care uneori îl supără, îl umilește, cu ignoranța ori cu răutatea ei. Inaltul Teodosie nu e scutit de toate aceste ispite. Dar cu rugăciunile sale, pe care le știe pe de rost, Dumnezeu îl va ridica. Să ne rugăm pentru ierarhii și preoții noștri, așa cum și ei se roagă pentru noi. Aceasta este Biserica pe care nimeni n-o poate dărâma.

alta precizare
Toţi cei care aruncă cu mizerii şi acuze la adresa ierarhului, au auzit din surse, cineva spune, stiu eu de la o cunostinţă etc. Adică zvonuri de la imbecili şi pentru imbecili.
Toţi cei care au scris aici comentarii (inclusiv eu) vorbesc din experienţa proprie, au experiat pe inima lor întâlnirea cu ierarhul.
asta e diferenţa dintre aruncătorii cu mizerie şi oamenii adevăraţi.

Pagini

Adaugă comentariu nou

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permiseŞ <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.